Kunst van het niets doen!

“We moeten aan de slag, maar..”. Het venijn van de uitspraak van deze ondernemer zit ‘m in de staart. Met alle doelen die je als MKB ondernemer nastreeft en voor het nieuwe jaar stelt, heb je het gevoel dat haast geboden is. ‘Handen uit de mouwen”. Maar… betekent in dit geval dat het nodig is om alles nog eens goed te bekijken en er nog eens te over na te denken. De tijd die daarvoor nodig is, wordt vaak niet genomen.

Er is een drang om te doen en alles te willen regelen. Wat zou er gebeuren als we de drang om in actie te komen,eens onderdrukken. Niets doen geeft rust en inzicht.

We doen te weinig niets. Dagdromen, niets doen, even hangen, je gedachten op zijn beloop laten, hoe je het ook noemt: even niets doen brengt een weldadige rust, verwerkt je ervaringen, brengt je hersenen in een toestand van creativiteit en geeft de mogelijkheid van het ontstaan van de broodnodige nieuwe ideeën. Wetenschappers bevestigen dat het probleemoplossend vermogen wordt vergroot door dagdromen. Niets doen moet je dus stimuleren.

Gebruik dus de komende tijd eens om iets niet te doen. Laat het eens weg en laat je brein de vrijgekomen ruimte gebruiken om – in het niets – je volgende stap te vinden.

“Het is bijna kerst. Ieder jaar schrijf ik aan de Kerstman dat ik een heel braaf jongetjezal zijn als hij alle beleidsmakers, economen, centrale bankiers en journalisten in een afgebakend reservaat in Australië plaatst. Daar kunnen ze vier jaar lang gratis wijn drinken, golfen en praten over wat  de beste oplossing is. De groei zal omhoogspuiten”. Een pleidooi van Steen Jakobsen in het FD om eens niets te doen. Denk aan België. Dat land zat anderhalf jaar zonder regering en alles ging beter.

Verstaat u de kunst van het nietsdoen?

Credits van dit artikel gaan naar Twan Smetsers van Chemotronics.